Scenografen Tor Svae får Samfundet S:t Eriks belöningsplakett och pris 2023

Samfundet S:t Eriks belöningsplakett och pris tilldelas i år konstnären och scenografen Tor Svae för hans kreativa barnmiljöer inspirerade av litteraturens värld och platsernas historia.

Juryns motivering:
För att han med ett kreativt sinne och stor skaparglädje har gestaltat en rad unika och färgstarka lek- och temaparker där räta vinklar är strängt förbjudna och där endast fantasin sätter gränser. Med återkommande referenser till såväl litteraturens värld som till den aktuella platsens historia, har han format lekmiljöer såsom Mulle Meck-parken i Järvastaden, Bryggartäppan på Södermalm som inspirerats av Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad, Lilla Kvarnholmen där temat lånats från tiden då mjölkvarnarna ännu var i drift och Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad där platsens tidigare industri- och varvsverksamhet återspeglas. Med finurlighet, stor konstnärlig­het och ett aldrig sinande barnasinne har Tor Svae skapat platser som uppmuntrar både barn och vuxna till lek, läsande och ett ständigt utforskande av fantasin.”

Om belöningsplaketten
Priset delas ut varje år sedan 1964 till den som i samfundets anda ”utfört berömliga insatser av vetenskaplig, konstnärlig, journalistisk eller kulturminnesvårdande natur”. Mottagaren får 50 000 kronor samt en silverplakett med motiv utformat av Carl Milles. Priset utdelas på Samfundet S:t Eriks årsmöte.

Läs mer 

Lilla Kvarnholmen lekplats i Nacka av Tor Svae inspirerad av platsens anknytning till den tidigare mjölindustrin.

Foto: Ann-Louise Paulsson, Från Stad till Strand

Lekplatsen Bryggartäppan på Södermalm av Tor Svae inspirerades av Per Anders Fogelström och Stockholmshistoria
Lekplatsen Bryggartäppan på Södermalm inspirerades av Per Anders Fogelström

Porträtt: Stefan Tell. Övriga foton: Holger Ellgaard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed

Meny
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere