Samfundet S:t Eriks belöningsplakett

Om priset

Priset delas ut årligen till ”den som i samfundets anda utfört berömliga insatser av vetenskaplig, konstnärlig, journalistisk eller kulturminnesvårdande natur”. Med belöningsplaketten följer ett pris som för närvarande uppgår till 50 000 kronor. Plaketten i oxiderat silver formgavs av Carl Milles för Samfundet S:t Erik 1923 till 400-årsminnet av Gustav Vasas tronbestigning.

Nomineringar

Medlemmar i Samfundet S:t Erik kan föreslå lämpliga kandidater genom att kontakta kansliet med namn och medföljande motivering. Priset har delats ut till eldsjälar, konstnärer, forskare, historiker och arkitekter. Från arkitekten Ivar Tengbom och författaren Per Fogelström till journalisten Elisabet Andersson på Svenska Dagbladet. Utdelningen beslutas av Samfundet S:t Eriks styrelse.

Samfundet S:t Eriks belöningsplakett och pris. Tre Kronor vid Gustav Vasas tronbestigning 1523.

Stadgar

Antagna 27 november 1963

§ 1   Till den som i samfundets anda utfört berömliga insatser av vetenskaplig, konstnärlig, journalistisk eller kulturminnesvårdande natur utdelar Samfundet S:t Erik årligen en belöningsplakett.
§ 2   Beslut om plakettens utdelande fattas av samfundets styrelse; styrelsen dock obetagen att visst år avstå från att meddela sådant beslut.
§ 3   Ledamot av styrelsen må ej tilldelas plaketten, såvida ej synnerliga skäl föreligger därtill. Ej heller må samma person mera än en gång tilldelas utmärkelsen.
§ 4   Envar medlem av samfundet äger att hos styrelsen föreslå lämplig kandidat till plakettens erhållande. Förslag bör vara styrelsen tillhanda senast den första februari.
§ 5   Plaketten utdelas vid det ordinarie vårsammanträdet och skall vara åtföljt av ett diplom med en kortfattad motivering för styrelsens beslut.

Tidigare mottagare

2024 Arkitekten Per Kallstenius

Motivering: För att han under sina sammanlagt mer än tjugo år som Stockholms stadsarkitekt varit tongivande och djupt engagerad inom stadsplanering, vad gäller såväl förvaltning och bevarande som omvandling och utveckling. Som stadsarkitekt initierade han Stockholms byggnadsordning, som en del av Stockholms översiktsplan 1999. Som praktiserande arkitekt utvecklade han förnyelseprogram för Kungsgatan samt Filmstaden Sergel. Per Kallstenius stora historiekunskap har varit en utgångspunkt i hela hans verksamhet och han har i samverkan med kollegor publicerat ett flertal policyprogram och böcker med bebyggelsehistoriska teman. Efter sin tid som stadsarkitekt fick han möjlighet att fördjupa sitt genuina historieintresse, vilket bland annat resulterat i praktverken Minne och vision – Stockholms stadsutveckling i dåtid, nutid och framtid (2010), Stockholm ett världsminne – Stadens byggnader i ritningar 1713–1913 (2013, tillsammans med stadsarkivarie Lennart Ploom) samt Stockholm – staden i kartor (2022).

2023 Konstnären och scenografen Tor Svae

Motivering: För att han med ett kreativt sinne och stor skaparglädje har gestaltat en rad unika och färgstarka lek- och temaparker där räta vinklar är strängt förbjudna och där endast fantasin sätter gränser. Med återkommande referenser till såväl litteraturens värld som till den aktuella platsens historia, har han format lekmiljöer såsom Mulle Meck-parken i Järvastaden, Bryggartäppan på Södermalm som inspirerats av Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad, Lilla Kvarnholmen där temat lånats från tiden då mjölkvarnarna ännu var i drift och Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad där platsens tidigare industri- och varvsverksamhet återspeglas. Med finurlighet, stor konstnärlig­het och ett aldrig sinande barnasinne har Tor Svae skapat platser som uppmuntrar både barn och vuxna till lek, läsande och ett ständigt utforskande av fantasin.”

2022 Arkitekten Per Ahrbom

Motivering: För att han i en rad av Stockholms märkesbyggnader utfört renoveringar med respekt för ursprungliga kvaliteter, ofta i kombination med skickligt utförda tillägg som underordnar sig den befintliga byggnaden och som samtidigt har hållbarhet i fokus. I kulturhistoriskt värdefulla byggnader som Stockholms Rådhus, KTH:s bibliotek och Skatteskrapans omvandling till studentbostäder har Per Ahrbom tillsammans med sina medarbetare skapat goda miljöer för dagens och framtidens stockholmare. För Kulturhuset, som han en gång varit med om att rita, och nu varit ansvarig arkitekt för den nyligen avslutade renoveringen har ”bara det som behöver ändras” åtgärdats. Per Ahrboms uthålliga gärning visar hur betydelsefull en modig och kompetent arkitekt är för att en byggnads särpräglade arkitektur ska fortleva i förändringen.

2021 Professor Catharina Nolin

För att hon genom sin konstvetenskapliga grundforskning i omfattande arkivstudier och med säker penna fördjupat kunskaperna om Stockholms parkhistoria och medverkat till att kvinnliga trädgårdsarkitekters banbrytande verksamhet under 1900-talet skrivits in i en tidigare manligt dominerad landskapsarkitektonisk kanon. Andra förbisedda områden som hon lyft fram är 1800-talets offentliga park genom doktorsavhandlingen Till stadsbornas nytta & förlustande. Den offentliga parken i Sverige under 1800-talet 1999, liksom Lars Israel Wahlmans roll som trädgårdsarkitekt under tidigt 1900-tal. Hennes folkbildande och utåtriktade verksamhet har även tagit sig uttryck i artiklar och yttranden inom Samfundet S:t Eriks verksamhet.

Motivering: För att hon med sina gedigna kunskaper om stadsplanering och byggnadskonst på ett föredömligt sätt lyckats medverka till att hävda det stockholmska kulturarvet i ett framgångsrikt försvar av såväl enskilda byggnadsverk som omistliga helhetsmiljöer. Med sin bakgrund som stadsarkitekt och planchef i flera kommuner i Stockholms län har hon aktivt bidragit till att i stadsbyggnadsdebatten sprida kunskaper om Stockholms natur- och kulturhistoriska värden, inte minst genom sitt initiativ till bildandet av Upprop Kulturarv. Hon har som styrelseledamot i Svenska Byggnadsvårdsföreningen och i samarbete med Samfundet S:t Erik medverkat till seminarier och artiklar om stadsbyggande riktade till beslutsfattare och medborgare, samt i skriften Hur kunde det bli så här?

För att hon under en lång journalistisk gärning med värme, skärpa, underfundighet och en vass penna granskat stadsbyggandet och det kulturella livet i Stockholm. Med sin djupa kunskap om mode, design, konsthantverk, fotografi och arkitektur har hon på ett oefterhärmligt vis inte bara speglat tidsandans skiftningar i Stockholm under olika epoker med start i 1960-talets ungdomsrevolt, utan också bidragit till mångfalden av kulturella uttryck. Med sitt stora engagemang och sin breda sakkunskap deltar hon aktivt i dagens stadsbyggnadsdebatter, inte minst som ledamot i Stockholms Arkitektförenings styrelse.

Fredrik von Feilitzen, medlem i Samfundet S:t Erik sedan 1960 och ledamot i dess styresle sedan 1972, har oförtröttligt medverkat till att sprida kunskap om Stockholms historia och skönhet till en större allmänhet.

Motivering: För att han med sitt brinnande intresse och sina gedigna kunskaper om Stockholms byggda miljöer och parker på ett föredömligt sätt medverkat till att hävda stadens natur- och kulturhistoriska värden, såväl i sin roll som ledamot i Rådet till skydd för Stockholms skönhet som i sitt stora och långvariga engagemang i Samfundet S:t Eriks styrelse. Därtill kommer hans nit och djupa efterforskningar i arkiven. Fredrik bidrar outtröttligt till att sprida kunskap om och att argumentera för den goda stadskulturen, de intressanta byggnaderna, den tidstypiska arkitekturen, de unika träden, de historiska lämningarna och stockholmskonsten i många olika sammanhang via anföranden, publicistiska inlägg och genomarbetade yttranden.

Motivering: För sin lysande journalistik om beslut som rör stadsbyggande och planering i Stockholm. Hennes insiktsfulla reportage om exploatering i kultur- och naturhistoriskt värdefulla delar av staden bidrar till en angelägen transparens kring, och granskning av, annars slutna beslutsprocesser. Genom att belysa kraftspelet mellan de många olika intressen som påverkar byggandet i staden bidrar hon på ett omistligt sätt till det demokratiska samtalet.

Motivering: Peter Schantz har grundligt utforskat Stockholms kultur- och naturmiljöer och har i sin forskning särskilt lyft fram naturens betydelse för befolkningens hälsa. I arbetet för att åstadkomma lagstiftningen kring Nationalstadsparken gjorde han avgörande insatser för att synliggöra landskapets kultur- och naturvärden, liksom dess roll för rörelse och hälsa, för medborgare, beslutsfattare och tjänstemän. Genom att i flera skrifter dokumentera landskapets kulturvärden gjorde han även betydelsefulla insatser för lagstiftningens implementering. Hans brinnande engagemang för parken avsätter sig i en rik forsknings-, upplysnings- och författargärning.

Motivering: för betydelsefulla insatser för kulturmiljön, såväl på riksplanet som i Stockholm. Som framsynt chef för Arkitekturmuseet ordnade han angelägna utställningar, med bl.a. kritisk analys av Stockholms cityplanering, på riksantikvarieämbetet och som länsantikvarie i Stockholms län förhandlade han uppfinningsrikt och förebildligt i bevarandefrågor. Bengt O H Johansson har under hela sin verksamhet med engagemang förmedlat sitt kunnande om Stockholms arkitektur och stadsbyggande till medborgare, beslutsfattare och tjänstemän.

Motivering: Journalisten och fotografen Lars Epstein tilldelas Samfundet S:t Eriks belöningsplakett och pris för år 2014 för sina insiktsfulla och inlevelserika skildringar av den stockholmska politiken liksom föreningslivets mångskiftande verksamhet. Hans reportage ger förutom kontinuerlig kunskap i nuet ett utomordentligt värdefullt bidrag till framtida forskning om medborgarnas engagemang och debatter samt om civilsamhällets arbete och villkor i Stockholm i vår tid.

Motivering: Elisabeth Liljas forskningar har gett oss en rik och mångfacetterad bild av Stockholm; staden som plats och de sociala villkoren i stadens liv. Hon har i sina forskningar främst intresserat sig för stadsutveckling, segregation och planering, och i sitt aktuella projekt ”Den segregerade staden” studerar hon den sociala innebörden av stadsrummets och stadslivets dramatiska förändringar i modern tid. Hennes senaste stockholmspublikation Den segregerade staden. Tre kvarter i Stockholms innerstad. (Stockholmia förlag 2011) är en ingående studie av stadens gentrifiering.

Motivering: Ann Katrin Pihl Atmer har i olika studier grundligt utforskat miljöer som fundamentalt har präglat det stockholmska landskapets identitet – skärgårdsbebyggelse och kustlinjernas villaarkitektur. I en monumental monografi (2011) har hon genomforskat själva hjärtat i vattenstadens historiska, politiska och estetiska byggnadskropp, arkitekten Ragnar Östbergs och de många medarbetarnas outtömligt rika Stadshus. Med en övertygande värdighet motsvarar Ann Katrin Pihl Atmers bokverk storheten hos sitt objekt.

Motivering: Bo Larsson låter oss se Stockholm och dess vattenlandskap på nya sätt, i strålande sol, i skimrande motljus eller i sparsamt kvällsljus. Som ingen annan har han skildrat det vintriga Stockholm, med staden i snöstorm eller snödis och inbäddad i snö: kall, porös, tung, färgrik och vacker. Ibland samspelar ute och inne i fascinerande dubbelexponering. Vad som än händer med Slussenområdet (vår tids mest segslitna stadsbyggnadsfråga i Stockholm) kommer dagens Slussen att fortleva tack vare Bo Larssons bilder – i alla dess årstider, dagrar och väderlägen.

Motivering: för att hon generöst delar med sig av sitt djupa konst- och arkitekturhistoriska kunnande till nytta för utvecklingen av Stockholm. Hon har alltid visat en lyhördhet för kreativ förnyelse. Hennes analyser och hennes djupa insikter i historiska perspektiv och kvaliteter bottnar i ett rikligt arkitekturhistoriskt författarskap kring det moderna Sveriges framväxt och utveckling. Hon har bakom sig en omfattande arkitekturkritisk verksamhet, som redaktör för tidskriften Arkitektur på 1970-talet och därefter sakkunnig på först Dagens Nyheter och nu senare Svenska Dagbladet.

Motivering: för hennes mångåriga insats för vård och bevarande av Stockholms äldre värdefulla bebyggelse. Marianne Råberg har en vetenskaplig hållning till stadens historia, dokumenterad i egen värdefull forskning. Hon har lett arbetet med att inventera, dokumentera och klassificera Stockholms bebyggelse och har oförtröttligt strävat efter att väcka förståelse för kulturmiljöer av olika slag. Därigenom har hon bidragit till bevarandet av Stockholms historiska stadsmiljöer, till glädje för stadens invånare och turister.

Motivering: för att hon i sin verksamhet vid AB Stadsholmen hängivet, ansvarsfullt och konsekvent arbetar för att bebyggelsens kulturhistoriska värden respekteras och tillvaratas i alla led, från den genomgripande upprustningen till löpande reparationer och underhållsåtgärder.

Motivering: för initiativet och idén att skapa en sammanhängande lagskyddad natur- och kulturpark av området från Södra Djurgården/Fjäderholmarna i sydost till Ulriksdal/Sörentorp i nordväst med namnet Ekoparken och för att ha arbetat vidare med denna tanke fram till beslutet som gjorde Ekoparken till Sveriges första och fortfarande enda nationalstadspark.

Motivering: för hans unika kunskap om stockholmsarkiven okända material rörande Stockholms äldre bebyggelse och hans stora hjälpsamhet och generositet mot andra stockholmsforskare.

Motivering: för bedriften att starta Färgfabriken och att inom ramen för denna våga peka på problem i stadsutvecklingen och få igång en förutsättningslös och bred diskussion om stockholms framtid.

Motivering: för att de med stor pedagogisk skicklighet, folkbildande nit, sprittande entusiasm och outsinlig kunskap om Stockholm undervisat stockholmare och icke stockholmare i stadens kända och okända historia.

Motivering: som mångårig sekreterare i Kommitén för stockholmsforskning med uppgift att utge vetenskapliga monografier, som mångårig, kunnig, temperamentsfull och inte oomstridd sekreterare i Skönhetsrådet samt som utforskare av den författare som mer än någon annan förknippas med Stockholm och dess skärgård – August Strindberg.

Motivering: för hennes strävan att levandegöra Gamla Stans och Riddarholmens historia och sprida kunskap om Stockholm.

Motivering: för hans doftande, exakta och kärleksfulla stockholmsskildringar och för hans aktiva arbete under många decennier till samfundets och stadens bästa.

Motivering: för att han med envis energi och frisk kunskapstörst tagit sig an familjeföretaget Almgrens sidenväveri, räddat en av Stockholms märkligaste industrimiljöer och gjutit liv i den traditionsrika tillverkningen, till stor glädje för kräsna beställare och talrik publik.

Motivering: pionjär som konstpedagog och förnyare av utställningen som medium, för att han med ömsint intuition och kulturhistorisk pregnans skildrat Stockholms konstnärer, skådespelare och sjöfarare.

Motivering: för sin banbrytande insats där han utvecklat och etablerat ett nytt synsätt i restaureringsfrågor som präglas av respekt för byggnadens och anläggningen hela historia, där samtliga epoker får komma till tals och vägas in i helheten, där äktheten i material och spåren efter den mänskliga verksamheten i form av slitage är viktiga samt hänsynstagande till byggnadens hela tekniska verkningssätt beaktas. Genom skicklig pedagogik har han byggt upp kunskap och engagemang när det gäller vård av äldre bebyggelse.

Motivering: för att han i sina verk förevigat de stockholmska slottens 1700-tal och under decenniers glansfulla insats i S:t Erik och Skönhetsrådet följt historien i spåret.

Motivering: för att hon med stark känsla för Stockholms kulturhistoriska värden och med ovanligt politiskt mod värnat om stadsbyggandet som en konst.

Motivering: för att han i tre decennier, från Skärholmen via Ekoparken till Tredje spåret och Dennispaketet, envist och temperamentsfullt försvarat Stockholms skönhetsvärden gentemot ett kortsiktigt teknokratiskt tänkande.

Motivering: för hans engagerande insatser för att bevara och utveckla Stockholms unika skönhetsvärden och för hans hängivna, idérika arbete under ett kvartssekel på en ansvarsfylld och krävande post i Samfundet.

Motivering: för ett rikt och mångfacetterat bildkonstnärskap, där han i en sinnesväckande osentimental förenkling och med en kraftig mustig sparsam glöd levandegjort Stockholms atmosfär och själ.

Motivering: för att hon under decennier hängivet verkat för bevarandet av Stockholms äldre bebyggelse och gatumiljöer, för att hon aktivt bidragit till att traditionella material och metoder kommit till användning vid upprustnings- och ombyggnadsarbeten och för att hon givit oss ny kunskap om stadens kakelugnar.

Motivering: för att han under femton år som stadsantikvarie oförtröttligt kämpat för Samfundets syften, för att han skapat förutsättningar för Medeltidsmuseet, redigerat Sankt Eriks årsbok och med kunskap och humor på olika sätt fördjupat vår kännedom om Stockholm och dess historia.

Motivering: för resultatrik forskning, aktiv medverkan vid Stockholms medeltidsmuseums tillkomst och omfattande populärvetenskapliga insatser, vilka verksamt bidragit till att levandegöra medeltida liv i Stockholm.

Motivering: för den ovärderliga insats de gjort för att sprida kunskap om stadens arkitektur till en bred allmänhet främst genom boken ”Stockholms byggnader”.

Motivering: för uthållig och resultatrik forskning kring svensk konst och fotohistoriska pionjärinsatser, redovisade i talrika monografier och översiktsverk och vid utställningar som i Stadsmuseet och på internationella turnéer speglat stockholmslivet i den framväxande storstaden.

Motivering: för ett kvartssekels engagerande insatser i det tryckta ordets tjänst i Stockholm, avseende både utgivning och spridning av Stockholmiana.

Motivering: för hans skildringar i ord och bild av Stockholm från 30-tal till 80-tal, där han fångat både det absurda och det djupt mänskliga i en stad med fotbollssupporters, tjejer och invandrare, med gryningsljus över Söder och kvällssol på Slottets fasad.

Motivering: för livslånga insatser i samfundets anda – från teknologårens uppmätningar i Gamla stan över restaureringar där., tal och skrifter om varsam ombyggnad samt uppdrag för ordförande i Stockholms Byggnadsförening och ålderman i S:t Nicolai gille till mångårigt ordförandeskap i Hembygdsföreningen Gamla Stan.

Motivering: för ett rikt, omspännande och förtjänstfullt arbete som kulturminnesvårdare och stockholmsskildrare i text och foto, vilket verksamt bidragit till att levandegöra stadens och länets kulturhistoria från forntid till nutid.

Motivering: för hans mångåriga vetenskapliga och arkivvårdande gärning som givit viktiga bidrag till vår kunskap om Stockholms äldre historia.

Motivering: för att han i snart tre decennier, i skönlitterära och vetenskapliga verk och i en mångfald tidningsartiklar, med språklig originalitet levandegjort ett Stockholm, där förflutet och verklighet smälter samman till en stad vi tycker oss se för första gången.

Motivering: för mångsidigt dokumenterat författarskap i press, radio och TV samt i en lång rad böcker, av vilka flera blivit oumbärliga standardverk.

Motivering: för idérika och engagerande insatser inom parkteater och hembygdsorganisationer – till stockholmarnas glädje.

Motivering: för en rad initiativ, särskilt till Skeppsholmsfestivalen 1977 och Söderfestivalen 1978, som för många gjort stockholmsupplevelsen rikare och gladare.

Motivering: för hans kunskapsfyllda och uppslagsrika, inspirerande och engagerande studier av språk och namn i Stockholm.

Motivering: för hans i klassisk tradition utformade fotografiska hyllning till Stockholm, skärgården och mälarlandskapet.

Motivering: för stor kunnighet och engagerande journalistik i ämnen, som berör väsentliga kvaliteter i stockholmsmiljön.

Motivering: för med ryktbar konsekvens och med apart framtoning under mycket lång tid genomförd gärning till fromma för Gamla stan i synnerhet och för Stockholm i almänhet.

Motivering: för hans mångåriga och hängivna insatser till gagn för Stockholms konstliv, dess skönhet och bevarandet av dess historiska minnen.

Motivering: som i sitt mångsidiga konstnärsskap skildrat Stockholm i glittrande dagsljus och blå nätter med lyriska anklanger från Carl Michael Bellman och Carl Jonas Love Almquist.

Motivering: för hans mångsidiga insatser i Stockholms stadsbild genom skapande stilfull modern arkitektur och varsam förnyelse av äldre byggnadsverk.

Motivering: som under ett tredjedelssekel varit uppslagsrik och artistisk nydanare av Stockholms parkväsen.

Motivering: den trägne, kunnige och generöse stockholmsforskaren.

Motivering: för hans nu fullbordande, av inträngande kunskap och varm medkänsla präglade epos över hemstaden Stockholm och för hans insatser i den aktuella miljödebatten.

Motivering: den lärde och hängivne utforskaren av Stockholms äldre bebyggelse.

Motivering: Samfundet Sankt Erik tilldelar sin belöningsplakett 1967 Arkitekt Ivar Tengbom med tacksamhet och vördnad för en fruktbärande livsgärning till Stockholms förskönande genom kyrkliga och profana byggnadsverk, pietetsfull restaurering och framsynt stadsplanedebatt.

Motivering: kunskapsrik organisatör av Stockholms nutida kommunalförvaltning, under en mansålder en drivande sporre till huvudstadens växt och vårdnad, rask och rådig ordförande i nämnder och kollegier, temperamentsfull debattör, inspirerande skribent, förnyare av det gamla, förädlare av det nya, en impulsiv och rakryggad stadsmänniska.

Motivering: såsom ett tack för den utomordentliga insats han gjort i pionjärarbetet på saneringen av Staden mellan broarna som i allt väsentligt följt hans tankelinjer, och jämväl för den omdömesgilla och skapande kritik han ägnat såväl den historiska som den nutida arkitekturen och stadsplaneringen i Stockholm.

Motivering: med varm erkänsla för den nitiska gärning han under ett tredjedels sekel utfört i Samfundets tjänst såsom sekreterare och årsboksredaktör men även som driftig stadsantikvarie och författare till grundläggande och förblivande böcker om staden och dess omgivningar.

keyboard_arrow_up
Save Your Cart
Share Your Cart
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere