Öppen föreläsning: Utan konst kan jag inte leva

Välkommen till en fascinerande föreläsning om en av Sveriges mest betydelsefulla kulturpersonligheter – Agnes Widlund. Följ med på en resa genom hennes liv och arbete som drivande kraft bakom Konstsalongen Samlaren, en viktig plats för konst och kultur i Stockholm under nästan tre decennier.

Agnes Widlund: Från Ungern till Stockholm och avantgardets frontlinje

Agnes Widlund kom till Sverige från Ungern via Paris, där hon var djupt involverad i den internationella konstscenen. År 1943 etablerade hon Konstsalongen Samlaren i Stockholm, en plats som snabbt blev en av de mest dynamiska och banbrytande arenorna för samtida konst i Sverige. Under tre decennier drev hon salongen med stor framgång, och Samlaren blev en viktig mötesplats för konstnärer, samlare och konstkritiker. Här hölls utställningar som satte svenska konstintresserade i kontakt med internationella namn från avantgardet, såsom Olle Bærtling, Georges Braque, Henri Matisse, Fernand Léger, Henry Moore och Pablo Picasso.

En plattform för ny konst

Widlund var inte bara en curator för etablerade konstnärer, utan hon gav också en plattform åt unga och okända talanger. Bland dessa fanns en ung Pontus Hultén, som senare skulle komma att spela en central roll inom svensk och internationell museivärld. Hultén fick genom Widlunds stöd möjligheten att arrangera sina första utställningar på Samlaren, vilket blev en viktig språngbräda för hans framtida karriär som museiman.

Agnes Widlund hade också ett nära samarbete med den inflytelserika affärsmannen och samlaren Theodor Ahrenberg, vars konstsamling hon hjälpte att forma. Hon spelade en avgörande roll i hans planer på att skapa ett privat konstmuseum, ett projekt som än i dag påverkar den svenska konstscenen.

Föreläsare: Eva-Lena Bergström

Föreläsningen hålls av Eva-Lena Bergström, författare till den hyllade boken Utan konst kan jag inte leva, samt museolog och forskningschef vid Nationalmuseum. Eva-Lena Bergström har länge forskat kring konsthistoria och kulturarv, och hennes arbete har gett nya insikter i betydelsen av personer som Agnes Widlund för den svenska konstvärlden.

När och var?

  • Datum: Onsdag 6 november kl. 18.00–19.30 (ca)
  • Plats: Stadsmuseet, Sevenbomssalen (2 tr)
  • Kostnad: 60 kr

Samfundet S:t Eriks medlemmar kan boka biljetter till rabatterat pris här. Allmänheten bokar biljetter via Stadsmuseet här.

Är du nyfiken på medlemskap i Samfundet S:t Erik? Läs mer här.

keyboard_arrow_up
Save Your Cart
Share Your Cart
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere