När en adelsman lovade mig hans hand i giftermål och sedan lämnade mig innan vår bastard hann dö på skötbordet blev viskningarna värre. Jag hittade en annan man som jag aldrig älskade men som tolererade mig och vi flyttade till Norrköping för att undgå de dömande blickarna som folket i Stockholm gav mig.

Tyvärr var Norrköping mer ett fängelse än Stockholm någonsin var eftersom min make, Erik, slog mig och förödmjukade mig konstant. Det var först när han dog och jag hittade tillbaka till Stockholm igen, nu med spår av rynkor under ögonen, som jag faktiskt började se konturerna av det Stockholm som Bellman hade visat mig igen. Visst hade han förstört mitt liv, men han hade också lärt mig vad det var att leva. Jag gifte om mig igen men min andra make var snäll och omtänksam och brydde sig inte ett skvatt om det faktum att vissa i staden trodde mig en förförisk synderska.

I slutändan blev Stockholm den stolta stad som jag alltid trodde att den var. Jag berättar min historia nu för att jag vill att någon ska minnas mig. Inte bara som den prostituerade Ulla Winbladh i Carl Michael Bellmans texter, utan som Maria Kristina Kiellström; den kvinna som slet intill sin död för att uppnå den lycka som berövats henne av ett skoningslöst samhälle. En kvinna vars Stockholm stundtals var grått men som stundtals lös i alla världens färger. En kvinna som vara kvick och yster men som också bar på aspirationer och ett intellekt som gjorde att hon överlevde till ända tills håret fläckats av silver. Jag var en kvinna som var känd i hela Stockholm, och nu vet ni mitt namn.