Modern förklarade för pojken om observatoriet och om astronomi. Hon förklarade om stjärnor och om planeter. Det pojken dock såg var hustaken som bredde ut sig från väst till öst, spårvagnslinje 14 som gick nerför Norrtullsgatan. Han hörde skratten från Café Tranan, och kände ända upp på kullen doften av jäst och öl från Hamburgerbryggeriet. Ändå tänkte modern att pojken verkade så vuxen och mogen, nästan som att han förstod det hon gjorde – det som en vuxen gjorde.

. . .

En pojke växer snabbt upp och lär sig om sjukdom, om liv, om död, och om saknad. En pojke lär sig om närhet och om vänskap, om trygghet och oro. När filmerna som är våra liv regisserats klart läggs de på hög för att glömmas bort. Sängvätarna vid Norrtullsgatan är sedan länge borta, men den röda tegelfasaden fortsätter att förundra och beröra.

Den pediatriska kliniken blev äldre- och mentalvårdsanstalt för att sedan husera skola och utbildningsverksamhet. Där en elev idag läser om vetenskap, om samhället, och om politik låg sängvätarna i klockornas metalliska ringande.

Är det inte märkligt hur det här med tid och perspektiv fungerar? Saker kommer och saker går, medan vissa ting består. Tänk att de rundade väggarna och det bonade parkettgolvet innanför de tjocka, röda tegelväggarna till Norrtullsgatan 14 förmår vittna om det bortglömda och det gångna, om ögonblicksbilder som aldrig kommer åter.