Varma gratulationer till våra pristagare i fototävlingen ”Ung i ytterstan”

Och tack till alla ni andra ungdomar som deltog i fototävlingen!

Fototävlingen ”Ung i ytterstan”, pågick april-maj 2022 och riktades sig till ungdomar mellan 13 och 19 år, boende i just ytterstaden.

Fototävlingen arrangerades av Samfundet S:t Erik och kokaltidningen Mitt i. Cirka tvåhundra bidrag deltog.

Prisutdelningen hölls på Samfundet S:t Eriks kansli den 20 juni under ledning av Samfundets ordförande Monica Andersson och i närvaro av pristagare med gäster, samt fotografen Lars Epstein.

Fakta om tävlingen

  • 1-pris var 5 000 kr. 2-pris: 3 000 och 3-pris 2 000. Övriga sex finalister belönades med ett hederspris om 1 000 kr.
  • Juryn bestod av Lars Epstein, fotograf, Sacharias Källdén, Mitt i, samt för Samfundet S:t Erik Laila Reppen, arkitekt, och Lotta von Liewen Wistrand, arkitekturhistoriker
  • Vinnarbidragen publiceras i Mitt i och kommer även, tillsammans med ett urval av övriga bidrag, att presenteras i Samfundet S:t Eriks årsbok för år 2022 som har temat ”Ytterstaden”.
  • Vinnarbilderna och ett urval av de andra bidragen kommer dessutom att ställas ut i ”Salongen” på Stadsmuseet lördagen den 1 okt, under museets ”Foto i fokus-dag”.

Bildspel ”Ung i ytterstan” pristagarnas fotografier

Motiveringarna är skrivna av Lars Epstein.

 

1:a pris Johan Engman

Motivering:
En avspänd bild på tre ungdomar som är kompisar som bara skulle kunna tas av den fjärde medlemmen i kompisgänget, annars skulle inte en vara helt försjunken i sin mobiltelefon, den andra lojt intresserad och den tredje göra en lite kaxig gest mot fotografen. En inifrånbild som speglar den ungdomliga tidsandan

2:a pris Liva Hederoth

Motivering:
En bild som genom sin ovanliga och effektiva komposition understryker gemenskapen mellan de två avbildade flickorna som håller varandra i handen och som därför också får ett drag av allmängiltighet. En hyllning till vänskapen.

3:e pris Ella Ekstrand

Motivering:
De två kombattanterna i sina vita dräkter utstrålar viljestyrka och målmedvetenhet i sin idrottsliga utövning med hemmiljön i bakgrunden i en stramt komponerad motljusbild som andas både optimism och framtidshopp.

3:e pris Hanna Lindström

Motivering:
En ögonblicksskildring som spontant och träffsäkert skildrar en vardagssituation på favoritstället i en miljö som andas idyll; en oarrangerad dokumentärbild som pulserar av liv och gemenskap. Där vill man handla en glass.

Hederspris Cornelia Elgh

Motivering:
En avslappnad kompisbild på en take away-måltid i det fria där en av deltagarna har den goda smaken att dokumentera en vardagssituation i parken när egentligen inget särskilt händer. Det är sådana dokument som är värdefulla för framtiden för att beskriva livet i vår tid.

Hederspris Drina Kintu

Motivering:
En välkomponerad idébild vars innebörd framhävs av den vidhängande texten om den oförberedda personen med sina skosnören oknutna inför starten i kontrast till den väl förberedda som både knutit skon och har förberett sig med matsäck för ett långt lopp. Man anar vem som kommer att vinna.

Hederpris Nora Luoko

Motivering:
Här möts naturen och staden i samma välkomponerade bild. Ett picknickande sällskap har slagit sig ned för att umgås och se på utsikten. En påpassligt fångad vy.

Hederpris Tora Nyberg

Motivering:
En nästan övertydlig bild av livet i ytterstaden med ung tjej som sitter under vägskylten med vägen framför sig och naturen i bakgrunden. Den sätter igång betraktarens fantasi. Längtar hon bort? Är hon stolt över och vill förknippas med sin hembygd? Eller sitter hon bara där för att fotografen har sagt att hon ska göra det.

Hederspris Keve Soares Gustafsson

Motivering:
En fartfylld studie av den krävande parkoursporten med huvudpersonen i förgrunden och en betraktare i bakgrunden vilket ger djupverkan åt bilden. Miljön skildras fint genom kontrasten mellan den grönskande naturen och anläggningens kantiga grå betong.

Hederspris Yasin Zran

Motivering:
På väg hem efter matchen eller träningen, eller kanske tvärtom; på väg till idrottsplatsen och gemenskapen; eller ensam med en boll utan kompisar? Den fint komponerade bilden med den röda bollen i blickfånget väcker frågor och får i gång tankeverksamheten hos betraktaren. Hur ligger det egentligen till?

Meny
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere