Extrainsatt program: Rosendals slottspark rediviva

Bild: Rosendals slott av Axel Otto Mörner 1840-talet, via Stadsmuseet i Stockholm

Rosendals slottspark anlades av Karl XIV Johan under tidigt 1800-tal. Det blev en av Sveriges första publika parker. Sedan Bernadotteåret 2018 genomför Djurgårdsförvaltningen en omfattande upprustning av slottsparken, varav första etappen invigdes sommaren 2023. Försvunna parkvägar och planteringar återställs, igenvuxna siktlinjer och utsiktsplatser öppnas upp.

Under visningen tittar vi närmare på parken med fokus på de tekniska undersökningar som fördjupat kunskapen om den välbevarade kungliga lustparken som skapades av tre generationer Bernadotter. Vi diskuterar den metod som använts vid restaureringen och tar del av den nyligen återinvigda Slottskullen där kallmurar och grusgångar restaurerats och blomsterprakten med rötter i änkedrottning Josefinas utveckling av parken på 1860-talet återskapats. På Rosendalsängen diskuterar vi hur restaurering, rekonstruktion och fri förnyelse över tid kan levandegöra en 60 hektar stor promenad- och landskapspark.

Ciceron är landskapsarkitekt Jonas Berglund, som medverkat i det spännande projektet att återställa den historiska parken.

Hitta hit: Tag buss 69 till Tekniska museet eller spårvagn 7 till Waldemarsudde, eller promenera från Djurgårdsbron längs Rosendalsvägen utmed Djurgårdsbrunnsviken.

När: Tor 14 september kl 18.00–19.30 (ca)
Samling: Framför huvudentrén till Rosendals slott.
Kostnad: Ingen kostnad (Obs! obligatorisk anmälan till kansli@samfundetsterik.se)
Meny
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere