Vinnare av Stockholmiapriset 2024 för bästa master- och magisteruppsats om Stockholm
I samarbete med Stadsarkivet och Stockholmia – forskning och förlag delar Samfundet S:t Erik årligen ut priser för bästa magister- eller masteruppsatser om Stockholm. Två pris utdelades 2024 – ”Stockholmiapriset”, där uppsatsens ämne ska röra huvudstaden och ”Stockholmiapriset – när historien möter samtiden”, som ska bygga på material från Stadsarkivet.
Pris 1: Stockholmiapriset vanns av Anna-Maria Underhill vid Umeå universitet för uppsatsen Mellan skam och profit. Om social rörlighet bland pantlånare verksamma i Stockholm 1885-1920.
Juryns motivering: Anna-Maria Underhill har genom ett brett källmaterial ur ett flertal arkiv studerat den pantlånerörelse som växte fram i Stockholm under ett skede av urbanisering och stor befolkningstillväxt. Anna-Maria Underhills uppsats fokuserar på pantlånarnas sociala och geografiska härkomst och analyserar deras sociala mobilitet och rörlighet. Hennes arbete bidrar inte endast med ny kunskap om en yrkeskårs framväxt i Stockholm vid ett expansivt skede i stadens historia, utan belyser även en yrkeskår som historiskt legat i spänningsfältet mellan skam och profit.
Pris 2: Stockholmiapriset – när historien möter samtiden vanns av Martina Berggren från Historiska institutionen vid Stockholms universitet med Matfusk. Livsmedelskontroll och livsmedelslagstiftning i Stockholm 1880–1930.
Juryns motivering: Martina Berggren har genom en gedigen materialgenomgång från en rad olika arkiv studerat uppbyggnaden och organiseringen av livsmedelskontroll i Stockholm, samt tidens syn på livsmedelshygien, och hur denna kom att påverka lagstiftningen. Hennes arbete bidrar med ny kunskap om livsmedelskontrollens historia och framväxt i Stockholm under ett dynamiskt skede i stadens historia. Uppsatsen påminner oss också om nödvändigheten av att upprätthålla en säker och hållbar matproduktion.
Båda vinnarna fick en vinstsumma om 15 000 kronor.
Bedömningen gjordes av en jury med representanter från medverkande organisationer: Ola Andersson, arkitekt SAR/MSA, Samfundet S:t Erik, Lennart Ploom, stadsarkivarie, chef för Stadsarkivet och Annika Sandén, docent och vetenskaplig redaktör på Stockholmia förlag.