RESERVERA DATUMET! Seminarium om stadsplaneraren Per O Hallman, onsdagen den 12 oktober kl 10.00-17.00

RESERVERA DATUMET! Seminarium om stadsplaneraren Per O Hallman, onsdagen den 12 oktober kl 10.00-17.00

RESERVERA DATUMET!

Heldagsseminarium om stadsplaneraren Per O. Hallman (1861–1949).

När: Onsdagen den 12 oktober kl 10.00–17.00

Var: Moderna Museet, Auditoriet, Skeppsholmen

Arrangörer: ArkDes, ArkDes vänner, Föreningen för Samhällsplanering, KTH Arkitektur, Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet, Samfundet S:t Erik

Anmälan: Instruktioner och datum för anmälan meddelas senare

Håll utkik! Mer information kommer efter hand

””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’

Per O Hallman (1869-1941) var arkitekt, stadsplanerare och Stockholms första stadsplanedirektör. Verksam i en nationalromantisk tid tillhörde han de ivrigaste representanterna för en konstnärlig stadsbyggnadskonst, inspirerad av bland andra den österrikiske arkitekten och stadsplaneraren Camillo Sitte. Målsättningen var att tillgodose människors behov av funktion, ljus, luft och skönhet.

Stockholm efter sekelskiftet 1900 var en storstad med växtvärk. Knappast i något annat land bodde arbetarfamiljerna så trångt som här. Mot den bakgrunden kom både statens och stadens engagemang för bättre bostäder att växa vid tiden för första världskriget och strax därefter. I Hallmans vision och stadsplaner fanns det plats för alla. Storgårdskvarteren för arbetarfamiljer vid Blecktornsparken och Rödabergsområdet, de eleganta enfamiljshusen och flerfamiljshusen i Lärkstan, den småskaliga integrationen i trädgårdsstäderna Gamla Enskede, Tullinge, Äppelviken och Sköndal samt en mängd platser runt om i Sverige. De  kännetecknas av att husen är väl inpassade i terrängen, av mjukt formade gatunät, låga byggnader och grönskande innergårdar.

I egenskap av stadsplanerare och stadsplanedirektör författade Per Hallman ett sextiotal stadsplaneförslag för Stockholms utveckling och för landet i övrigt ett sjuttiotal förslag till stads- och byggnadsplaner. Hans romantiska visioner, vackra stadsrum och mänskliga livsmiljöer känns idag mer attraktiva än någonsin.

(Ur: Samfundet S:t Eriks årsbok 2019, baksidetext)